O africkú zbierku I. Melicherčíka sa v zahraničí bijú, Slovensko váha

17.04.2012 Bratislava

Bratislava 17. apríla (TASR) – Najväčšiu zbierku afrického kmeňového umenia na Slovensku pod názvom Duša Afriky dnes o 17.00 h slávnostne otvoria v bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Počas štvrťstoročia ju zostavil bratislavský novinár a zberateľ Ivan Melicherčík. Návštevníci tak budú môcť do konca mája obdivovať takmer 500 sôch, masiek, rituálnych i úžitkových predmetov z dreva, kameňa bronzu či železa. Asi 20 percent zbierky v bývalej škole na Charkovskej ulici chýba. Celá sa nezmestila.

"Afrika ma nejako zaujala už ako malého chlapca. Školské atlasy boli vždy najviac zafúľané na tej strane, kde bola. Potom to rástlo a rástlo, stále som ju mal pred očami," vysvetlil pre TASR svoje prvé kroky pri objavovaní čierneho kontinentu Melicherčík. Svoju vytúženú Afriku dosiaľ navštívil už veľakrát a mnohé exponáty získal práve počas svojich ciest. Pochádzajú z prostredia desiatok rôznych kmeňov 15 afrických štátov.

Zberateľ hodnotu jednotlivých častí zbierky nerozlišuje. Sú si rovnocenné. "Každý artefakt na niečo slúžil. Afričania nevytesávali estetiku, všetko je nabité duchom. Sú to náboženské, rituálne predmety," vysvetlil s tým, že aj preto dal výstave názov Duša Afriky. "Nie sú niečo ako naše sochy. V Afrike vôbec nesúvisia s umením, ale s náboženstvom," dodal.

Melicherčík chce zbierku darovať mestu, kraju, súkromnej spoločnosti či štátnej kultúrnej ustanovizni, ak ju zastreší a poskytne jej adekvátne priestory pre stálu expozíciu. Chce, aby ostala na Slovensku. "Dá sa povedať, že je to jedno umelecké dielo. Nechcem ho rozdeľovať," podotkol s tým, že hold Slovenska veľkej africkej kultúre je ale nulový. "Zopár veľvyslancov, ktorí boli v Afrike, si prinieslo suvenírové masky a sošky. To je všetko, čo o tomto umení máme, pritom je to jeden z pilierov svetového výtvarného umenia. Čerpali z neho kubisti aj Picasso."

Výstava je preto pre zbierku osudová. Rozhodne, či ostane na Slovensku. Po piatich rokoch úsilia je to posledný pokus o záchranu rozsiahleho súboru artefaktov afrických kmeňov. Ak sa ani teraz nenájde záujemca, celá zbierka poputuje do Belehradu alebo Lisabonu, kde o ňu prejavili záujem. Zaujíma aj Opavu, kde sa pripravuje zriadenie galérie afrického umenia.

Zbierku by si chcela v mestskej časti nechať aj Devínska Nová Ves. "Vyvíjame kroky na to, aby výstava mohla ostať u nás. Ak by to tak malo byť, tak by sme potrebovali niekoho, kto by zafinancoval výstavbu nových priestorov," uviedol pre TASR starosta Milan Jambor. Mestská časť už raz rokovala s predstaviteľom ministerstva kultúry a má aj pozemok, kde by takýto galerijný priestor mohol vzniknúť. Spolu s plánovanou revitalizáciou Istrijskej ulice, kde sa neďaleko nachádza aj cyklomost, uvažuje aj o výstavbe prírodného amfiteátra pri Múzeu kultúry Chorvátov na Slovensku. "Oproti múzeu je stará budova, ktorú by sme radi zvalili. Na vybudovanie ale potrebujeme 350.000 až 400.000 eur," podotkol.

Melicherčíkovu zbierku v zahraničí rešpektujú v odborných i zberateľských kruhoch, bola už viackrát vystavená a vyšli o nej tri publikácie. Jej hodnota je vysoká nielen po finančnej stránke, ale aj historickej a kultúrnej.

Všetci návštevníci Devínskej Novej Vsi si môžu výstavu Duša Afriky pozrieť od utorka do nedele, od 10.00 do 16.00 h v budove bývalej školy na Charkovskej ulici.
 

Vyberte región